Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi remény

„Az érett, bölcs embert az értelméről ismerhetjük meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb lesz.” (Példabeszédek 16,21 TEV fordítás)

 

A kedvesség megnyerő. Különösen fontos ez, ha karriert szeretnél csinálni a kereskedelemben. Miért? Mert az erőszakos eladás nem működik. Nem válaszolunk annak az embernek, aki az arcunkba üvölti, hogy van számunkra egy káprázatos ajánlata, amely nélkül nem élhetünk…

Napjainkban nem azért adjuk a fejünket valaminek a megvásárlására, mert valaki meggyőz annak hasznosságáról. Azért vesszük meg, mert valaki ajánlja. A barátaid a figyelmedbe ajánlanak egy autót, egy filmet, egy éttermet – ez bőven elegendő ahhoz, hogy megvedd vagy kipróbáld. Miért? Mert az ajánlatuk kedves és érdek nélküli. És ez jóval megnyerőbb.

A Példabeszédek 21,15-ben ez áll: „A kedves beszéd megtöri az ellenállást.” (MSG fordítás). Meg akarod győzni a barátod/barátnőd, vagy épp a házastársad, hogy tegyen meg valamit? Ne légy durva! Még a legkeményebb szívű ember figyelmét is felkelti a kedvesség, hiszen a kedves szavak megtörik az ellenállást.

Ha szülő vagy, tudd, a kiabálás soha nem működik. Nem, még a legmakacsabb gyermeknél sem. Soha ne fegyelmezz dühből, mindig szeretetből és kedvességgel. A Példabeszédek 21,15 az NCV fordítás szerint így szól: „A kedves szó még a keményfejűekhez is elér.”

Ha embereket szeretnék megnyerni Krisztus ügyének a gyülekezetemben, kedvesnek kell lennem. Minden hétvégén felmehetnék a szószékre, és azt mondhatnám: „Most pedig hadd meséljek nektek mindazokról a dolgokról, amelyeket rosszul végeztek!” – így azonban csak falakat építenék a saját szavaim ellen. Az emberek talán el sem jönnének többé a templomba. Nem működik a szószéken – de otthon vagy a munkahelyeden sem. Soha nem működik.

A kedvesség viszont igen. Ahogyan az igénkben is áll: „Az érett, bölcs embert az értelméről ismerhetjük meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb lesz.” (Példabeszédek 16,21 TEV fordítás).

Ez az érettség jele. Az érett és bölcs ember kedves. A bolondok bántóak és udvariatlanok. Soha nem lehetsz megnyerő, ha durva vagy.

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan szembeötlő napjaink társadalmában a kedvesség?
  • Gondolkozz el azon, hogy gyermekként hogyan válaszoltál a vitákban a testvérednek, vagy más gyerekeknek. Hogyan változott ez – ha változott egyáltalán?
  • Mit tehetsz ma, hogy a gyermeked nevelésében a kedvesség, és ne a düh legyen a fő vonás?
 
 

Cikkek

Semmi érdemleges nem jön könnyen

2018.11.04

 

Míg a céljaidon dolgozol, Isten munkálkodik benned

2018.07.29

 

A pénzed kezelése fontos Isten számára

2018.02.25

 

Három segítő kérdés, hogy kezelni tudd az érzelmeidet

2018.02.18

 

Az igazság az árnyékokról

2018.02.11

 

Az út, amelyet követve visszatalálsz Istenhez

2018.02.04

 

A hit kitart az érzelmek változásakor is

2018.01.27

 

Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni? 2. rész

2016.09.04

 

Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni? 1. rész

2016.08.28

 

Jót tesz az egészségednek, ha bízol Istenben!

2016.05.22

 


 

 
Archívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 19539
30 nap: 1807
24 óra: 79